Coronita de Adventanimated-advent-image-0009

Advent, numit și Postul Crăciunului sau Postul Sfântului Martin, ori Postul Ignatului, este perioada precedentă Crăciunului. Perioada variază de la patru la șase săptămâni, în funcție de loc și religie.Este un post al bucuriei ce cuprinde programul liturgic al Bisericii, iar un loc special îl ocupă colindele tradiționale. Adventul aduce speranță pentru cei credincioși, aduce speranță pentru oamenii smeriți, aduce speranță celor disprețuiți, aduce speranță celor care nu-L cunosc pe Dumnezeu. 
iprv5s
Coroana de Advent este o tradiție născută în Hamburg, în secolul al XIX-lea. Un pastor evanghelic a cumpărat o casă, a renovat-o și a primit în casă copiii de pe stradă, oferindu-le un loc unde să stea și mâncare. El i-a ajutat și i-a învățat o meserie, astfel când au crescut eu putut să se întrețină singuri și să nu mai cerșească.
În fiecare an, în timpul Adventului, pastorul organiza un moment de rugăciune. Din anul în care a început să primească în casa sa copiii orfani, a vrut să facă mai frumos acest timp, această perioadă a Adventului. Astfel fiecare copil aprindea câte o lumânare, începând cu 1 decembrie, în timpul momentelor de rugăciune. Un prieten al pastorului a pregătit, pentru acest moment, un cerc de lemn pe care au fost așezate toate lumânările astfel încât să pară o coroană de lumină; de Crăciun această coroană avea 24 de lumânări aprinse. Mai târziu copiii au decorat coroana cu ramuri de brad, ca semn al vieții.
Acest obicei a devenit plăcut de oameni astfel și-au făcut și ei propriile coroane de Advent, dar pentru că numărul lumânărilor era prea mare l-au micșorat la 4 (după cele patru duminici ale Adventului: trei de culoare violet și una de culoare roșie – violet pentru a indica penitența şi convertirea la Dumnezeu, roşie ca semn al bucuriei pentru iminenta naştere a lui Isus; cea roşie se aprinde în a treia duminică de Advent, numită chiar Gaudete (bucurați-vă), ele pot fi însă toate de culoare albă sau în patru culori diferite.
La început tradiția a fost privită cu suspiciune în lumea catolică, fiind de origine protestantă, dar s-a răspândit foarte repede mai ales după Primul Război Mondial.
Coroana de Advent are o funcție religioasă, vestește apropierea Crăciunului, trezește rugăciunea creștină, ne reamintește că lumina, căldura, viața vin de la Isus care învinge răul și întunericul; este un imn adus naturii care revine la viață, atunci când totul pare a se sfârși, un imn adus luminii care învinge întunericul, un imn adus lui Cristos, adevărata lumină, care vine să învingă întunericul răului și al morții.
Coroana de Advent are o formă circulară. Cercul este încă din antichitate un semn al veșniciei și al unității; aici indică și soarele și ciclul său anual, modul său continuu de a se reproduce, fără a se consuma vreodată; exprimă foarte bine misterul lui Cristos care este propus mereu. La fel ca și inelul, care este un tot continuu, coroana este și semn de fidelitate, fidelitatea lui Dumnezeu față de promisiunile sale.
Aprinderea succesivă a lumânărilor indică apropierea progresivă a Nașterii lui Isus, progresiva victorie a luminii asupra întunericului. De aceea e bine ca aprinderea lor să aibă loc seara, pe întuneric. Fiecare lumânare își are semnificația sa religioasă. Conform tradiției, prima este lumânarea profetului, a doua a Betleemului, a treia a păstorilor, a patra a îngerilor.  
iprv5s
 Sursa:clubulmagic.ro

LASA COMENTARIUL TAU

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s