POVESTEA GLADIOLEI-floarea victoriei


 

 

 

buchet gladiole felitare animata

cab8ar2remf

O poveste romana spune ca exista, odata, un comandant de osti foarte crud. Acesta a prins cativa traci si i-a facut gladiatori. Dupa o vreme, in arena urmau sa lupte doi dintre ei, Sevt si Terres, cei mai voinici luptatori traci, care erau si buni prieteni. Invingatorul urma sa devina liber si sa primeasca de sotie pe fata comandantului roman. Insa, desi multimea ii incita sa lupte, cei doi viteji si-au aruncat sabiile in nisip si s-au imbratisat, refuzand. Dispretuiti de spectatori, ei au fost ucisi de soldatii romani. Atunci cand trupurile lor au atins pamantul, manerele sabiilor lor s-au transformat in doua gladiole. De aceea, gladiolele sunt, si astazi, simboluri ale prieteniei, credintei si tariei de caracter.

cab8ar2remf

imagine animata gladiole

cab8ar2remf

gladiola mov imagine animata

cab8ar2remf

Exista si o alta legenda, care spune ca gladiolele au aparut pe pamant in urma cu doua milenii. Pe atunci, traiau doua surori gemene care insa erau foarte diferite intre ele, ca temperament si caracter – una era cuminte, iar cealalta era mai neastamparata. Cele doua fete au murit, iar mama lor a fost sfasiata de durere. S-a rugat la Dumnezeu ca ele sa nu-i fie luate, iar Domnul a ascultat-o, transformandu-le in doua flori. Fiica cea ascultatoare s-a metamorfozat in crin, iar fiica mai rebela, in gladiola. S-ar parea ca de aici vine si porecla de crin sabie data gladiolei.

cab8ar2remf

PinkpaleGladiola

cab8ar2remf

imagini animate gladiole

In simbolistica florilor, gladiolele sunt florile aventurii si ale aventurierilor. In acelasi timp, sunt florile iubirii, ale iubirii autoritare, grabite, care insa este eterna, nerenuntand niciodata. Inseamna insa si dragoste la prima vedere si generozitate. In codul floral, gladiolele sunt florile primilor pasi in dragoste. Mesajul lor e asemanator cu al florii-soarelui, insa mult mai insistent, caci cere un raspuns ferm la intrebarea subinteleasa Vrei sa ne intalnim? Pe de alta parte, ele pot insemna refuzul, cu mesajul Imi esti indiferent/a.
Pentru a stabili o intalnire secreta cu o femeie din harem, sultanii se foloseau tot de gladiole. Cea aleasa primea un buchet de gladiole, in care, la mijloc, era pusa gladiola care indica ora intalnirii, prin numarul bobocilor pe care ii avea.
Dar si astazi etapele unei declaratii de dragoste pot fi marcate prin flori. Inceputul il face o gladiola, care cere o intalnire amoroasa. Apoi se ofera un trandafir alb, apoi o margareta, care exprima respect si admiratie. Urmeaza floarea-soarelui, care spune Te vreau doar pe tine, iar la final orhideea, care e mesagerul pasiunii puternice. Atunci cand nu e utilizata intr-un context amoros, gladiola marcheaza relatiile cordiale, dar mai distante si mai oficiale, nu prietenesti. Oferita gazdei unui eveniment, ea semnifica respect.
Gladiola este, de asemenea, floarea celor nascuti in zodia Balantei, alaturi de frezie si gardenie. In zodiacul chinezesc, ea este floarea Maimutei, semnificand decenta si respect. Chinezii o folosesc la ocazii solemne, importante, inclusiv la funeralii, caci ei cred ca gladiola ajuta sufletele celor decedati sa isi gaseasca linistea in lumea de dincolo.

cab8ar2remf

 

LASA COMENTARIUL TAU

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s