Legenda Sfantului Valentin


O zi contestata de unii si apreciata de altii, care unora le trezeste fluturasi in stomac ori o zi care pentru altii este ca oricare alta, o zi in care unii sarbatoresc iubirea iar altii sunt tristi. De toti resimtita intr-un fel sau altul, Ziua Indragostitilor ascunde legende impresionante despre cel ce a ocrotit mai mult decat libertatea sa dragostea: Sfantul Valentin.
e9ea05445b

Ocrotitorul indragostitilor

Una dintre legendele lui Valentin dateaza inca din secolul III din vremea unui crud imparat al Romei, Claudius Gothicus al II-lea. Dorinta cea mai mare a acestui imparat nu era aceea de a-si mentine poporul fericit ci de a intinde granitele romane cat mai departe in lume, de a acapara in Imperiul Roman cat mai multe popoare si culturi, comori si pamanturi.

In vremea acestui imparat viata oamenilor se transformase intr-un razboi continuu si toti barbatii capabili de lupta au fost inrolati in armata. Tot timpul se duceau batalii cu popoarele vecine pentru a le cuceri, iar micile perioade de pace se transformasera in momente propice pentru planuri, strategii si atacuri asupra celor din tabara adversa.


Cu cat cucereau mai mult, cu atat Claudius dorea si mai multe pamanturi. Armata nu i se mai parea suficienta si parca soldatii nu luptau indeajuns de bine. A observat ca familia ii incetinea pe acestia, ca isi doreau sa ajunga la casele lor unde sa ramana o perioada alaturi de cei dragi astfel ca era nevoie de zile de pace pe care imparatul nu le dorea si le considera inutile. Pentru a pune capat acestor inconveniente a hotarat sa le interzica tinerilor casatoria. Brusc dreptul uman al tinerilor de a impartasi cu persoana iubita cel mai sublim sentiment era interzis.
felicitare-animata-de-sfantul-valentin

In apropierea palatului imparatului exista in acea vreme un templu maret unde traia si slujea preotul Valentin, un om intelept si cu suflet bun. La el veneau sa primeasca binecuvantare si speranta oameni din intreg imperiul. Afland despre ordinul nedrept dat de Claudius pentru interzicerea casatoriilor, Valentin a hotarat sa incalce decizia imparatului. Astfel ca a incurajat tinerii sa se iubeasca si chiar el desfasura ceremonia de casatorie a tinerelor cupluri. In acest fel multe juraminte de dragoste au fost depuse in secret in templul bunului preot.

Din ce in ce mai multi tineri veneau sa isi uneasca sufletele, astfel ca vestea s-a raspandit in tot imperiul pana ce a ajuns la urechile imparatului. Maniat peste masura ca cineva a indraznit sa ii incalce ordinele si sa ii strice planurile de razboi Claudius a dat imediat ordin ca preotul sa fie luat din templu si aruncat in temnita. Soldatii nu au intarziat sa indeplineasca porunca imparatului si astfel Valentin nu a mai vazut lumina zilei pana in ziua de 14 februarie 270 e.n., zi in care acesta a murit, jertfindu-si libertatea pentru a da voie oamenilor sa isi implineasca cel mai nobil sentiment.


felicitare-animata-de-valentines-day

Biletele de amor

Traditia trimiterii acestor biletele isi are originea tot in viata lui Valentin. O legenda spune ca acesta, aflat in inchisoare, le trimitea prietenilor si tinerilor biletele incurajatoare in care le spunea “Amintiti-va de Valentin” ori “Va iubesc!”. O alta legenda spune ca Valentin s-ar fi indragostit de fiica temnicerului care il vizita zi de zi. Inainte de a muri se spune ca i-ar fi trimis acesteia un biletel in care a semnat: “De la al tau Valentin”, expresie ce se foloseste si in zilele noastre.

felicitari-de-valentines-day-felicitare

Lupercalia

Daca unii cred ca ziua Sfantului Valentin este sarbatorita la mijlocul lunii februarie ca o comemorare a mortii lui Valentin, altii pretind ca biserica a decis sa-l celebreze pe Valentin pentru a crestina sarbatoarea pagana Lupercalia.

In Roma antica, februarie reprezenta inceputul oficial al primaverii si era considerata luna purificarii. Casele se curatau intr-un mod ritualic, fiind maturate si presarate cu sare si grau, apoi se aruncau peste camine vraji binefacatoare.

Lupercalia incepea pe 15 februarie si era o sarbatoare a fertilitatii dedicate atat lui Faunus, zeul roman al agriculturii, cat si lui Romulus si Remus, fondatorii Romei. In aceasta perioada toate fetele tinere din oras se strangeau in centru unde se alfa o urna mare in care acestea puneau biletele cu numele lor. Acestea urmau sa fie extrase de catre tinerii romani si fata al carui nume era extras le devenea prietena timp de un an. In general aceste cupluri se casatoreau. Papa Gelasius a declarat ziua de 14 februarie ca fiind ziua Sf. Valentin in anul 498, iar „loteria” romana a fost scoasa in afara legii de catre crestinism.

Una dintre cele mai vechi manifestari romantice se gaseste scrisa in poemele lui Charles, duce de Orleans, catre sotia sa in timp ce era prizonier in Turnul Londrei. Acesta a fost capturat in timpul bataliei de la Agincourt. El a trimis sotiei sale sute de scrisori, poeme si ravase de dragoste pastrand vie speranta ca intr-o zi se vor revedea.

Valentines-Day-65

In Marea Britanie sarbatorirea Zilei Indragostitilor a inceput undeva in secolul XVII, cand tinerii indragostiti obisnuiau sa isi daruiasca reciproc mici atentii, cadouri ori sa organizeze diverse activitati prin care sa isi demonstreze dragostea. De atunci sarbatoarea s-a raspandit in jurul lumii si a ajuns ca astazi multe popoare sa celebreze Ziua Indragostitilor.

Bucurati-va alaturi de persoana iubita intr-un 14 februarie ce aminteste de sacrificiul imens pe care Sfantul Valentin a ales sa il faca in numele iubirii, fiind un protector al tuturor celor ce sunt indragostiti.

imagine-animata-de-valentines-day

Ziua Indragostitilor este o zi speciala in care ne putem exprima dragostea, mai mult decat de obicei, sau reinnoi juramintele de iubire, si nu doar o singura zi din an in care sa iubim.

Este si o ocazie ca sa ne dam seama cat de importanta este o anumita persoana in viata noastra si un prilej de a-i multumi pentru bucuria pe care a adus-o in sufletele noastre…happy-valentines-day-imagine-animata

Sursa:Kudica.ro

LASA COMENTARIUL TAU

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s