Magii de la Rasarit


Steaua-de-la-Betleem-magii-1

 Magii de la Rasarit sunt martori importanti ai evenimentului divin care avea sa schimbe istoria si evolutia omenirii.

Despre acesti barbati, in decursul vremii, s-a spus ca erau fie magi, fie astrologi, fie regi, fie crai, dar, fara indoiala, oameni educati. Raman insa cele mai misterioase personaje ale Bibliei. Numele lor ne-a fost facut cunoscut de catre venerabilul Beda, mort in anul 735. Astfel ii cunoastem pe Kaspar, cel mai tanar, Melchior, cel mai batran, si Balthazar matur. In acest mod au fost zugraviti pe un mozaic din Biserica Nasterii Domnului din Bethleem, imbracati in vesminte persane. Sunt cercetatori care sustin ca ei ar fi reprezentantii celor trei rase care au descins din cei trei fii ai lui Noe (Iafet, Sem si Ham) si ca ar fi pornit in urmarirea stelei din Persia – urmasul rasei albe a lui Iafet, din Arabia – urmasul semitilor lui Sem, si din Egipt – urmasul negru al lui Ham. Ar fi calatorit 12 zile, dupa Nasterea lui Iisus, ajungand la Bethleem in noaptea celei de a 12-a.

steaua-de-la-bethlehem

Doi, trei, patru sau doisprezece «Crai de la rasarit»?

Traditia rasariteana vorbeste insa despre 12 Magi care ar fi venit la Pruncul Iisus, in timp ce o prima pictura crestina de la Roma infatiseaza doar doi, iar alta pictura din cimitirul “Sf. Domitilla” patru. Traditia rusa si cea din Bretagnia vorbeste de cel de-a patrulea mag, Artaban.

news-20110201-08051848-8270877132-300x185

El si-a vandut tot ce avea si, cu banii obtinuti, a luat trei pietre scumpe: un safir, un rubin si o perla, pe care sa le duca in dar Mantuitorului. Grabindu-se sa ajunga in Babilon, unde il asteptau cei trei magi, acesta a intalnit pe drum un om ranit, pe care nimeni nu il ajuta. L-a dus pe bietul om la un doctor caruia i-a dat safirul pentru a-l ingriji pe bolnav pana ce se va insanatosi complet. Toate acestea l-au intarziat. Cand a ajuns la locul intalnirii, magii plecasera deja fara el, insa nu s-a descurajat, ci si-a continuat drumul singur, calauzit de steaua ce-l ducea spre Bethleem. Ajuns aici, a aflat ca magii L-au gasit deja pe prunc, ca soldatii lui Irod omoara toti copiii nou-nascuti si ca Sfanta Familie a plecat spre Egipt, pentru a se feri de mania regelui.Rose Datoc DallChiar in fata sa, un soldat incerca sa-i smulga unei tinere femei copilul pentru a-l omori. Femeia isi apara cu disperare pruncul. Magul i-a aratat soldatului necrutator rubinul si i-a spus:

– Lasa copilul sa traiasca si iti voi da aceasta piatra scumpa. Nimeni nu va afla de targul nostru.

Ademenit de nestemata, soldatul a luat piatra, indepartandu-se grabit. Tanara femeie i-a multumit strainului cu lacrimi de bucurie si recunostinta.

Acesta s-a hotarat sa-L caute mai departe pe Mantuitor. Acum, mai avea un singur dar, perla. A plecat si el spre Egipt, unde, ani de zile, L-a cautat pe Iisus, insa fara nici un rezultat. Dupa 30 de ani, a aflat ca undeva, in Palestina, Mantuitorul propovaduieste Evanghelia. Bucuros ca, in sfarsit, stie unde Il poate gasi, s-a grabit spre Iudeea. Ajuns la Ierusalim, spre seara, a aflat ca Iisus Hristos este rastignit pe Dealul Capatanii. S-a grabit magul spre locul acela cu dorinta sa-L vada in viata pe Mantuitor, sa-I duca darul sau pe care il pastrase de atata timp. Insa, prin fata lui au trecut doi soldati romani ce duceau in sclavie o tanara evreica. Oprindu-i, magul le-a spus:

Daca ii dati drumul fetei, va daruiesc aceasta perla. O puteti vinde si imparti banii. Veti castiga mult mai mult lasand fata libera.

 

Lacomi, soldatii au luat perla, eliberand-o pe tanara, care, plangand de fericire, nu stia cum sa-i multumeasca strainului. Dar magul, rugandu-se cerului sa-L vada macar o clipa pe Mantuitor, se grabea spre Golgota. Acum, nu mai avea nimic. Ii era rusine sa se inchine Imparatului imparatilor fara nici un dar. Insa, cand a ajuns langa Cruce, Mantuitorul S-a uitat drept spre el si i-a spus:

– In sfarsit, ai venit. Tu mi-ai adus cele mai frumoase daruri…

– Bine, dar nu mai am nimic, ce Ti-am adus eu ? a intrebat mirat magul.

– Tot ce duceai cu tine ai dat celor neajutorati. Dandu-le lor, Mie Mi-ai dat. Darul tau a ajuns la Mine si, iti spun, ca el este cel mai insemnat, caci, acela care Il iubeste pe Dumnezeu, ii iubeste pe oameni.

Cine nu cauta nevoile celorlalti spre a fi de folos cu ce poate, nu va gasi multumire si bucurie, nu va afla adevarata viata. Cu cat te apropii mai mult de oameni, cu atat esti mai aproape de Dumnezeu.

news_image_214188_10372

LASA COMENTARIUL TAU

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s