Povestea mentolata a bastonasului alb-rosu


dulciuri_craciun_de_coloratdulciuri_craciun_de_coloratdulciuri_craciun_de_coloratdulciuri_craciun_de_coloratdulciuri_craciun_de_coloratdulciuri_craciun_de_coloratdulciuri_craciun_de_coloratdulciuri_craciun_de_colorat

Se pare, ca inainte vreme, mari maestrii in alte zaharicalelor erau calugarii. Printre alte minuni ce le ieseau din maini, ei pregateau in preajma Craciunului betisoare dulci (si complet albe) pe care le ofereau copiilor pentru a sta cuminti la slujbele lungi ale nasterii Domnului. Forma de bastonas ar avea legatura cu toiagul de pastor sau ar aminti litera J (Jesus – Jésu).

Copiii erau destul de multumiti de ofranda dulce, incat parintii au imprumutat obiceiul si pentru cinele lungi ale sarbatorilor (si aici se cerea ca pustii sa fie cuminti).

Usor-usor, dulcele bastonas a devenit un accesoriu al sarbatorii. Cineva s-a gandit s-a adauge mentol si altcineva sa-l agate in brad ca decoratiune. Nu se stie ce si cum, prea multe detalii nu sunt, cert e ca pe la 1900 acadeaua cu pricina era deja un simbol al Craciunului si figura in ilustratiile si felicitarile de sezon – in forma simpla si alba.

Mai apoi, un cofetar german, sau poate doar un maestru in ale confectiilor dulci, s-a gandit sa adauge o dunga subtire de culoarea rosie pastei din zahar ca apoi sa rasuceasca totul creind forma spiralata pe care o cunoastem toti. Trebuie spus ca in vremurile alea confectionarea era manuala, si betisoarele erau destul de groase si grele – de-aia copiii erau cuminti ore bune! Existau insa si dezavantaje, erau greu de pastrat, in brad se topeau uneori de la caldura lumanarilor si micii degustatori devenau lipiciosi din cap pana in picioare, fara a mai pune la socoteala cantitatea de zahar pe care o ingurgitau dintr-o data.

Dar betisorul spiralat era un succes, si-atunci s-a pornit lucrul la inlaturarea defectelor. Cu fabricarea industriala, betisoarele au devenit mai mici, mai subtiri, zaharul a mai fost inlocuit si cu sirop de porumb iar dungile se puteau adauga in toate culorile si marimile.

Despre arome, nici nu mai pomenesc. Pentru ce-i care nu se dau in vanta dupa menta, pot alege, aroma de cirese, scortisoara, vanilie, zmeura sau rom.

Odata cu laicizararea Craciunului, adultii au inceput sa se bucure de lucruri alta data rezervate numai copiilor.

Si ati ghicit, bastonasul dulce e unul dintre ele. Cafenele de-a lungul si de-a latul pamantului servesc in decembrie bauturi fierbinti cu un betisor dulce si spiralat sau presara peste frisca bucatele de acadea zdrobita. Exista prajituri, inghetata sau ciocolata in care intalnim bastonasul ca ingredient sau decoratiune la fel si cocktail-uri de sezon impodobite cu rasuciri alb-rosii.

haard12

dulciuri_craciun_de_coloratdulciuri_craciun_de_coloratdulciuri_craciun_de_coloratdulciuri_craciun_de_coloratdulciuri_craciun_de_coloratdulciuri_craciun_de_coloratdulciuri_craciun_de_coloratdulciuri_craciun_de_colorat

LASA COMENTARIUL TAU

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s